Richtlijn twee

Blij Konijn krijgt dagelijks onbeperkt vers hooi en schoon water.

De tanden van een konijn groeien zijn hele leven door. Om te voorkomen dat je konijn hier problemen mee gaat krijgen, is het belangrijk dat hij dagelijks en onbeperkt vers hooi kan knabbelen. Ook kun je denken aan bijvoorbeeld wilgentakken om aan te mogen knagen.
Hooi is verder heel belangrijk voor het darmstelsel van je konijn. Een konijn heeft veel vezels nodig om zijn darmen bezig te houden. Het spijsverteringsstelsel van een konijn is erg complex. Een konijn MOET hooi eten.

Er wordt weleens gezegd dat konijnen geen water nodig hebben. Dit denken mensen bijvoorbeeld omdat ze een konijn in het wild geen water zien drinken. Toch drinken konijnen in het wild ook water en je konijn thuis heeft iedere dag een vers bakje of flesje drinkwater nodig.

En hoe zit het dan met brokjes en groenten? Ja, die mag je konijn ook, alleen niet te veel en niet alle soorten groente zijn goed voor je konijn. Let op dat je brokjes geeft die er allemaal hetzelfde uitzien, de zogenoemde pellets, met een zo hoog mogelijk vezelgehalte. Misschien krijgt je konijn momenteel gemengd voer (‘muesli’), maar dit heeft verschillende nadelen. Waarschijnlijk zal je konijn juist de ongezonde hapjes eruit vissen en de rest laten liggen, net zoals jij zelf misschien de korstjes van je boterham laat liggen. Wil je over gaan op andere brokken, bouw dit dan langzaam op door steeds wat meer van het nieuwe voer door het oude voer te mengen. Ook over de keuze voor groenten moet worden nagedacht. Niet iedere soort groente is geschikt voor je konijn en niet ieder konijn vindt alles even lekker. Dagelijks een hapje witlof, andijvie, veldsla en radijs is een goede aanvulling. Konijnen zijn gek op wortel en appel, maar geef ze daar slechts een plakje van omdat het veel suiker bevat! Als je konijn niet zo van verse groente houdt, kun je ook gedroogde kruiden geven. Bijvoorbeeld peterselie, brandnetel en berkenblad.

De beste verhouding is 80% hooi, 10% groente, 5% brokjes en de overige 5% mag bestaan uit bijvoorbeeld een stukje (gedroogd) fruit zoals banaan of appel. Dit laatste kun je ook gebruiken als beloning.

Als je konijn voor het eerst iets nieuws te eten krijgt (bijvoorbeeld groente of ander voer) probeer dan eerst een heel klein beetje. Gaat dit goed, zien de keutels er gezond uit en heeft je konijn geen buikpijn, dan kun je de volgende dag iets meer geven. Zodra je merkt dat je konijn er last van heeft dan stop je er even mee of voer je er weer iets minder van.

In de vrije natuur krijgt een konijn niet één of twee keer per dag een bakje voer aangereikt maar is hij vaak uren bezig met het zoeken naar voedsel. Zorg ervoor dat je konijn lekker bezig kan zijn en verstop zijn eten door het hok, onder het hooi, achter de bak of knutsel iets met kranten en wc rolletjes zodat je konijn lekker kan zoeken en scheuren.