
Richtlijn vier
Blij Konijn wordt 2x per jaar ingeënt.
Sinds eind 2015 is het dodelijke VHS2 virus in Nederland opgedoken. Gelukkig kan je konijn hier tegenwoordig ook voor ingeënt worden. Helaas is er nog geen jaarlijkse vaccinatie beschikbaar en dient je konijn iedere 6 maanden ingeënt te worden tegen VHS2. Myxomatose en VHS zijn de andere twee zeer besmettelijke ziekten waar je konijn ook tegen ingeënt kan worden. Deze inenting hoeft maar 1x per jaar gegeven te worden.
Het is echt van levensbelang om je konijn in te laten enten, ook als hij niet in de buurt van andere konijnen komt of bijvoorbeeld binnen staat. Myxomatose is een virus wat overgebracht kan worden door bijvoorbeeld muggen en vlooien. Ook in huis komen weleens muggen voor. Myxomatose veroorzaakt een soort pokken en is meestal dodelijk.
VHS (en de nieuwe variant VHS2) staat voor Viral Hemorrhagic Syndrom en zijn eveneens besmettelijk en fataal. Dit virus kan overgebracht worden door alles wat ermee in aanraking is geweest. Je konijn kan besmet raken via andere konijnen, de mens, water en zelfs via de lucht! Gelukkig is dit virus tegenwoordig aardig onder controle omdat zoveel mensen hun konijn laten inenten. Laten we dit vooral zo houden door te zorgen dat je eigen konijn ook ingeënt is.
Een bijkomend voordeel is dat je konijn jaarlijks gezien wordt door de dierenarts zodat deze nog wat extra dingen kan controleren en bijvoorbeeld de nagels kan knippen als dat nodig is.
Ook kun je meteen allerlei vragen stellen over je konijn. Uiteraard wacht je niet tot de inenting om je konijn na te laten kijken als er iets bijzonders aan de hand is zoals een gasbuik of een grote wond. En als je konijn gestopt is met eten dan mag je geen dag wachten en MOET je direct naar de dierenarts. Een konijn wat niet eet gaat dood. Tegenwoordig kun je ook een verzekering afsluiten voor je konijn zodat, als je ineens voor onverwachte kosten komt te staan, dit geen belemmering is om je konijn te laten helpen.