Richtlijn vijf

Blij konijn is lekker actief, eet en drinkt goed, plast en heeft mooie ronde keuteltjes.

Aan de ontlasting van je konijn kun je heel veel zien. Heeft je konijn droge ronde keutels en dat meerdere malen per dag, dan ben je qua voeding goed bezig. Vind je een enkele keer kleverige aan elkaar geplakte trossen keutels dan is dat niet zo erg. Bedenk dan wel wat je de dag ervoor anders hebt gedaan met bijvoorbeeld het voer van je konijn. Heeft hij iets nieuws of meer ergens van gekregen? Vind je dit soort kleverige trosjes (bijna) dagelijks, dan is er wel reden tot zorgen. Deze zachte ontlasting, niet te verwarren met diarree, bevat namelijk essentiële voedingsstoffen. Het klinkt niet zo smakelijk, maar het konijn hoort deze keutels direct vanuit de anus op te eten. Als je konijn dat niet doet, krijgt hij zeer waarschijnlijk teveel brokjes (pellets). Probeer eens uit wat er gebeurt als je de hoeveelheid brokjes afbouwt. Wordt het al beter?

Hoe gedraagt je konijn zich? Is hij ’s ochtends en ’s avonds lekker actief? Knabbelt hij genoeg hooi naar binnen? Drinkt hij heel veel of juist heel weinig water? Voel of zie je de ribben van je konijn? Hoe ziet de vacht eruit? Heeft hij een snotneus? Ademt hij zwaar? Zit hij in elkaar gedoken terwijl het best lekker weer is?

Merk je een verandering in het gedrag van je konijn, dan kan dat een aanwijzing zijn dat hij zich niet zo lekker voelt. Weet wat normaal gedrag is voor je konijn dan weet je ook wanneer hij zich anders gedraagt.

En eet je konijn goed? Weet je nog? Een konijn wat niet eet MOET naar de dierenarts.