Richtlijn zes

Blij Konijn heeft geschikte huisvesting op de juiste plek.

Of je konijn nou binnen of buiten staat, hij heeft voldoende ruimte nodig! Dus let erop dat het hok groot genoeg is. De minimale afmeting is afhankelijk van de grootte van je konijn en hoeveel konijnen je van plan bent in het hok te houden. Je konijn moet minimaal rechtop kunnen staan, languit kunnen liggen en drie hupjes kunnen doen van voor naar achter. Ongeacht hoeveel verdiepingen er zijn. Daarnaast dien je rekening te houden met de inrichting van het hok. Er moet minimaal een plasbak in kunnen (waar je konijn languit in kan liggen) wat speelgoed en een water- en voerbak.

Heb je een binnenkonijn, plaats het hok dan niet direct naast de verwarming en let op tocht. Ook naast bijvoorbeeld een koelkast of televisie vindt je konijn niet zo prettig.

Als je konijn buiten woont, zorg er dan voor dat het hok in de schaduw kan staan, niet in de wind en let op waar de regen vandaan komt, zodat het hok van je konijn niet drijfnat is na een regenbui.

Als het hok groot genoeg is en het staat op de juiste plek, dan wil je konijn ook heel graag lekker springen (binkies maken) en rondjes kunnen rennen om zijn energie kwijt te kunnen. Laat je konijn minimaal drie uur per dag (nee, niet drie keer één uur!) vrij om de omgeving te verkennen en zijn pootjes te strekken.

Als je konijn binnen woont, zorg er dan voor dat hij niet bij elektriciteitsdraden kan en ook niet bij kamerplanten. Een groot aantal planten is giftig voor je konijn. Let ook op deuren die ineens open waaien of dicht kunnen vallen. Je moet er toch niet aan denken dat je konijn tussen de deur komt! En wat voor vloerbedekking heb je? Als je een gladde vloer hebt, leg dan dekentjes neer zodat je konijn niet uit kan glijden tijdens het springen.

Woont je konijn buiten? Ook dan let je op planten waar hij beter niet van kan eten. Zorg dat je konijn niet kan ontsnappen, leg gaas onder het gras om te voorkomen dat je hem bij de buren op kunt halen. Beveilig je balkon zodat hij niet tussen, over of onder het hek door kan. Zorg bij voorkeur voor een (hele) grote ren waar je konijn veilig in kan rennen en springen.