Richtlijn zeven

Blij Konijn blijft graag met 4 pootjes op de grond en wordt liever niet opgetild.

Konijnen zijn van nature prooidieren. Dit betekent dat ze dienen als voedsel voor roofdieren.
Ondanks de goede bedoelingen van hun baasjes, hebben tamme konijnen nog steeds het natuurlijke instinct wat zegt dat optillen gelijk is aan opeten.

Je kunt ze leren dat optillen niet per se slecht voor ze is, maar het is beter om ze aan te leren om in een bakje te gaan, zodat je het konijn met bakje en al kunt optillen. Let er wel op dat je konijn niet uit het bakje kan springen. Nog beter is om je konijn aan te leren om op commando in en uit de transportbox te gaan. Dan weet je zeker dat je je konijn veilig op kunt tillen.

Als je toch om wat voor reden dan ook je konijn op moet tillen, doe dit dan met beleid. Ondersteun de buik met je arm en hand en houd je andere hand zo om te voorkomen dat het konijn uit je armen kan springen. Laat het konijn zo snel mogelijk tegen je eigen borst en buik leunen en houd hem heel goed vast. Voel je dat hij toch wil springen, zak dan zo snel mogelijk naar beneden en begeleid je konijn voor zover mogelijk naar de grond om te voorkomen dat jij of je konijn gewond raakt. Een konijn dat heftig spartelt, kan zijn eigen rug breken, zo sterk zijn konijnen. Kijk maar eens goed naar hun achterpoten.

En til een konijn NOOIT maar dan ook NOOIT op aan de oren. Die zijn absoluut niet gemaakt om het lichaamsgewicht te dragen.