Over Blij Konijn

en hoe leuk kan de wereld van konijnen zijn

In 2013 ben ik, Dalinique Plender, begonnen met de opleiding Konijnendeskundige aan de Martin Gaus Academie. Het doel van deze opleiding is onder andere om de cursisten dusdanig op te leiden dat ze een konijnenschool zouden kunnen beginnen.

 

De reden dat ik aan de opleiding Konijnendeskundige begon, was iets minder ambitieus. Ik had zelf één konijn en wist dat er een tweede bij moest. Dat wilde ik graag goed doen. Nu had ik natuurlijk via internet allerlei informatie op kunnen zoeken of de boeken in kunnen duiken, maar het volgen van een praktijkgerichte opleiding sprak mij meer aan.

 

Maar wacht even, een konijnenschool? Jazeker, denk er maar eens over na. Als je pakweg 30 jaar geleden vertelde dat je met je hond naar een puppycursus ging, werd je uitgelachen - dat was toch nergens voor nodig? Nu is één van de eerste dingen die men vraagt als je vertelt dat je een puppy neemt: ”Je gaat toch wel op cursus?” De konijnenschool wijkt wat af van de hondenschool zoals we die tegenwoordig kennen; de bedoeling is niet om met je konijn onder de arm 1x in de week gehoorzaamheid te leren. Maar het is wel een plek waar mensen meer kunnen leren over het omgaan met en trainen van konijnen. En dat is de gedachte achter deze opleiding.

 

Voor mij was de opleiding pittig. Ik kwam erachter dat mijn kennis nog erg beperkt was. Op een gegeven moment werd het filmpje A Hutch is not Enough vertoond. Het raakte me, omdat ik mij realiseerde welke fouten ik zelf met konijnen had gemaakt, puur uit onwetendheid. Fouten die vele konijnenbezitters begaan, omdat ze het niet weten.
Misschien herken je dit wel. Je loopt door de winkelstraat wanneer je oog valt op een lief klein wollig diertje achter de ruit van een dierenspeciaalzaak. Je kunt de verleiding niet weerstaan en je gaat naar binnen. Of wellicht was het je zelf niet eens opgevallen, maar word je door je kinderen mee naar binnen gesleurd. Dat konijntje is wel erg schattig…

 

Veel mensen kunnen deze verleiding niet weerstaan. Het konijn gaat mee naar huis. Er wordt direct een hok, wat zaagsel en een zak voer bij gekocht. Met enig geluk worden ook hooi en stro aangeschaft. En dan? Men volgt de instructies van de dierenwinkel. Dagelijks water en voer, wekelijks de kooi verschonen.

 

Maar het gaat toch wel stinken, het levert rotzooi op. Vaak wordt er voor gekozen om het konijn in een hok in de tuin te zetten. Daar krijgt hij dagelijks zijn natje en zijn droogje. Terwijl hij ouder en minder schattig wordt, raakt hij in de vergetelheid; eenzaam en verveeld.

 

En dat is de reden waarom ik met Blij Konijn gestart ben. Het verhaal kan namelijk een veel mooier einde hebben! Aan de hand van 8 simpele richtlijnen die bijna geen uitleg behoeven, is het mogelijk om een wereld van verschil te maken. Niet alleen voor je konijn, maar ook voor jezelf. Ineens kom je erachter waarom je konijn iets wel of niet doet. En hoe leuk het kan zijn om met je konijn bezig te zijn. En hoe gemakkelijk een konijn iets kan leren! Ja, net als een hond kan je konijn ook commando’s leren en uitvoeren.

 

Er is een wereld voor mij open gegaan en dat wil ik graag met je delen zodat ook jij kunt ervaren hoe leuk de wereld van konijnen kan zijn.